Creative solutions with a twist

Mazandaran, Iran Chelak Renovation

PROJECT

Chelak Renovation

CLIENT

Mr.Faghih

DATE

2021

LOCATION

Mazandaran | Iran

SHARE ON

Head Architect: Maziar Dolatabadi
Lead Architect: Deniz Ebrahimi Azar
Architect In Charge: Pary Pourmoghadam
interior designer & Rendering: Donya Yousefi
Drawing: Aida Ansaridezfouli, Hadis Karimi, Mahsa Rajabpour, Fatemeh Miri
Model: Fatemeh Miri, Aria Rahimi Nejad
chelak villa is located in a garden with an area of about one thousand square meters that overlooks the sea on one side and the dense southern forests on the other.
The current situation was a four story building with an area of approximately 300 to 400 square meters per floor, and a crowded structure and a network of irregular and dense columns in a relatively small area. on the south side of the building, there was a pool with irregular geometry and an iconic and special tree behind the pool and in the axis of the main facade of the building.
Therefore, the two main axes in our project from the beginning were considered as a special character for us. The first was the entrance axis to the garden and building, and the second one was the axis that connect the southern forests, the tree and the pool to the building.
On the other hand, according to the physical plan of the client, we noticed a large family that this villa acts as a spatial and physical genealogy. So the main tree as a genealogy had a set of different components.
The roots and body of this tree were like a heterogeneous foundation and structure that was present in the project as a strange nature.
The branches of the tree are like circulation and corridor, which, despite its colorless and insignificant character, has a distinct personality that is also present in the general form of the building. And the empty spaces between the branches act as empty spaces within the project.
These three corridor, following the axes of this project, one in the entrance axis of the building, the other in the axis of nature and landscape, and the third as a joint to connect these two corridor and at their intersection, nodes were created which formed our pause and void spaces, and eventually the physical program was organized like leaves around them.
On the first and second floors, the original nature of the project was a network of columns, visible in a glass envelope. And from where the nature of the project villa type begins, multiple volumes of A frames are placed between the corridor and the total volume is formed.
Other Projects

Rock Spring Villa

Nevada | USA

Pirzad Villa

Mazandaran | Iran

Nowshahr commercial project

Mazandaran | Iran

TEXT US NOW